Vanliga frågor

Ordningsregler

Hyran
Hyran skall betalas i förskott varje månad. Tänk på att alltid betala din bostadshyra först vid akuta ekonomiska situationer. Betalas inte hyran i tid kommer du få ett inkassokrav, vilket medför en extra kostnad för dig. Om hyran fortfarande inte blir betald efter inkassokravet kommer du delges en uppsägning av ditt hyresavtal.

Höga ljud
Normalt skall det vara tyst i husen mellan 22.00 och 07.00. Om du planerar fest eller liknande, tänk på att informera dina grannar i god tid.

Rökning
Rökning är inte tillåtet i lägenheten. Om så ändå sker kommer du stå ersättningsskyldig för eventuella saneringsåtgärder. Fimpar skall kastas i askkopp.

Förbjudet att mata djur och fåglar
För att undvika skadedjur är det förbjudet att mata djur och fåglar inom fastighetens område.

Balkonger
Det är inte tillåtet att skaka mattor, fimpa eller aska från balkongen.
Kol och gasolgrill får ej användas på balkongen. Blomlådor får inte hänga utanför balkongräcket. Tänk också på att inte vattna så att grannen under får vatten och jord på sin balkong/uteplats. Parabolantenner får inte monteras på balkongräcket, fasad, golv, väggar eller tak.

Loftgångar
Cyklar, barnvagnar eller liknande får ej placeras i loftgångarna. Loftgångarna är en brandväg och får ej blockeras.

Gårdar
Tänk på att gårdarna är en gemensam utemiljö och inte en rastplats för katter eller hundar. Om du skall grilla – tänk på att visa hänsyn mot grannar. Motorcyklar och mopeder får inte parkera på gården.

Miljörum
Varje enskild hyresgäst har ett ansvar för att sopsorteringen i miljörummen. Skrymmande föremål som kartonger måste skäras sönder innan de placeras i sopkärlen.
Felsortering av sopor medför onödiga kostnader.

Hemförsäkring
Den som står för hyreskontraktet är alltid ansvarig för det som händer i och omkring lägenheten. Du måste själv teckna hemförsäkring för din lägenhet.

Husdjur
Om du har husdjur är du fullt ansvarig för det. Låt inte ditt husdjur störa omgivningen. Husdjur ska vara kopplade utomhus. Plocka upp efter hunden när du rastar den. Tänk även på att lösgående katter ofta förorenar sandlådorna. Mata inte herrelösa katter utomhus i bostadsområdet. Matrester lockar till sig råttor och möss.
Ormar, spindlar och andra exotiska djur är inga lämpliga husdjur i ett hyreshus.

Skadedjur
Om du upptäcker skadedjur i lägenheten är du skyldig att omgående kontakta förvaltningen. Skadedjur kan lätt och snabbt sprida sig till andra lägenheter i fastigheten och bli ett stort problem för många boende.

Brandskydd
Alla lägenheter är försedda med brandvarnare. Du som hyresgäst ansvarar för att byta batterier på dessa. Tänk på att dra ut kontakter när du lämnar hemmet. Tänk på att släcka alla stearinljus och säkerhetsställ att spisen/ugnen är avstängd efter användning.
Vi rekommenderar att du som hyresgäst har en brandsläckare i lägenheten.